2016. november 20., vasárnap

Budapesti Víz Világtalálkozó 2016

2016 júliusában váratlan levelet kaptam Radisics Milántól, a magyarországi fotós társadalom egyik kiemelkedő alakjától.
Pár szóban leírta, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium megbízásából, a Budapesti Víz Világtalálkozóra készülne egy reprezentatív fotóalbum  "WATER CONNECTS - Water through the eyes of Hungary's top nature photographers" címmel –, mely bemutatná a legjobb hazai természetfotósokat a víz témakörön keresztül, valamint exkluzív ajándéktárgyul szolgálna a hazánkat meglátogató külföldi delegációk számára, és mindehhez tőlem is szívesen fogadnának néhány képet.

Talán mondanom sem kell, hogy nem sokat gondolkodtam a dolgon, azonnal elvállaltam a felkérést, és bele is vágtam a válogatásba. Először kigyűjtöttem a témának megfelelő képeimet (akadt bőven, hiszen fotózásaim során meghatározóak a vizes élőhelyek), majd a hatalmas képanyagot leszűkítettem a maximumként meghatározott 25 fotóra.

Bár nem egy pályázatról van szó, mégis izgalommal vártam az "ítéletet", mely hamarosan meg is érkezett egy újabb levél formájában. Nagy örömömre két fotómat is beválogatták a könyvbe.
Az egyik a már több ízben sikerrel szerepelt "Kacsaláb", a másik pedig egy ezidáig még nem publikált vöcskös képem, mely a "Korán kelők" címet viseli.
A 118 természetfotót felvonultató kiadványba bekerült továbbá a 35 alkotó portréja és biográfiája is:



"Mánfai Bence (1992)

Már kora gyermekkora óta fontos része az életének a természet, ezért szabadidejének nagy részét annak megfigyelésével és megörökítésével tölti. Ehhez a Mecsek változatos élővilága remek lehetőséget nyújt neki. Környezetmérnökként végzett 2015-ben. Kedvenc szereplői a vízi madarak, ezért gyakran keresi fel a vizes élőhelyeket. Leseit saját kezűleg készíti, és terepi tapasztalatai alapján igyekszik azokat a fotózásra legalkalmasabban kialakítani. Az elkészült fotókat személyes élményeivel tűzdelt fotóblogján és honlapján publikálja, emellett gyakran küld fotókat pályázatokra, és rendez kiállítást vagy tart előadásokat. Szeretné, ha a fotózás maradhatna életének legfőbb, mint elsődleges hobbija, és még a természet sok bensőséges pillanatának lehetne szemtanúja.

www.manfaibence.atw.hu"



"Kacsaláb"
Szárcsa - Fulica atra

Kacsaláb

"Nagy csobbanással bukik le a táplálék után kutató szárcsa a víz alá egy Pécstől délnyugatra fekvő halastavon."



"Korán kelők"
Búbos vöcsök - Podiceps cristatus

Korán kelők

"A kora nyár első napsugarainak fényével a víz felett megjelenik a gomolygó pára – és vele egy vöcsökcsalád is a pellérdi halastavon. Jellegzetes látvány, hogy a szülőmadár még a hátán hordozza önállótlan fiókáját."





WATER CONNECTS
Water through the eyes of Hungary's top nature photographers



A történet tovább folytatódott, mikor Milán jelezte, hogy a könyv anyagának egy  részéből kültéri kiállítás nyílik a Várkert Bazárban, "Víz a legjobb magyar természetfotókon"  címmel, és örömmel vennék, ha "Kacsaláb" című fotómat itt is rendelkezésre bocsátanám. Természetesen erre sem mondhattam nemet.
Sajnos a konferencia keretein belül rendezett hivatalos megnyitón nem tudtam jelen lenni, viszont családommal elhatároztuk, hogy egy vasárnapot rászánunk, és megnézzük mi is a különleges kiállítást.
Nem bántuk meg, a két négyzetméteres tablók lélegzetelállító hatást keltettek.


Várkert Bazár, háttérben a Dunával

Várkert Bazár


2 megjegyzés: