2015. október 4., vasárnap

Szarvasbőgés 2015.09.16. - 2015.10.04

Szeptember!
Ha ezzel a szóval találkozom, szinte már hallom is a szarvasbikák rekedt, nászra hívó bőgését. Minden évben magával ragad ennek a jelenségnek a hangulata, és igyekszem a lehető legtöbb időt az erdőn tölteni.

Mikor hazaérkeztünk a nyaralásokból, rögtön szántam is néhány napot az esti hallgatózásokra.
A hangok alapján igyekeztem tájékozódni és felmérni, hogy melyik bika melyik területrészen mozog, majd belevágtam a hajnali cserkelésekbe.

2015.09.16.
Még névnapomra kaptam egy remek hátizsákot, mely eredetileg vadászoknak készült, de a fotós felszerelés szállítására is tökéletesen megfelel. Hosszúkás formája miatt nem kell vesződnöm a napellenző visszafordításával, a 300mm-es objektívem használatra készen, akár extenderekkel felszerelve is prímán elfér benne. Nem is gondolná az ember, de ez a praktikus eszköz sokban segítette, és talán eredményesebbé is tette fotózásaimat, hiszen a kezeimet mentesítve könnyen, gyorsan, halkan, és akár hasalva is tudtam haladni, és ha szükség volt rá, a felszerelést pillanatokon belül már a témára szegezhettem.
Az első hajnali fotózás alkalmával, ha igazán jó felvétel nem is született, a táj hangulata mégis magával ragadott. Zengett körülöttem az erdő, és hol itt, hol ott botlottam egy-egy szarvasbikába.

Gímszarvas - Cervus elaphus

Gímszarvas - Cervus elaphus

"Hálószoba"

Gímszarvas - Cervus elaphus

2015.09.18.
A mai alkalom elég eredménytelenre sikeredett, így mikor a kocsi felé tartva meghallottam egy bika morgását a sűrűből, elcsábultam, és elindultam a hang után. A cserkelés olyan jól sikerült, hogy már az 1,4x-ezőt is le kellett csavarnom, és még így is portré közelségben voltam. Sajnos a környezet nem tette lehetővé, hogy tiszta fotó is készüljön. Élménynek azért nem volt utolsó, mikor az előttem pár méterre álló szarvas a bokrokat törve-zúzva bőgni kezdett.

Gímszarvas - Cervus elaphus

2015.09.19.
A sok kijárásnak köszönhetően már elég jól ismertem a területen bőgő bikákat, és ebből az egyikre különösen fájt a fogam. Már többször megpillantottam, és amellett, hogy egy igencsak szemrevaló állatról volt szó, ami igazán vonzott, az a bőgőhelyének a környezete. Hamisítatlan mecseki környezet, kis bozótos tisztással a fiatalosban, melyet már kora reggel beragyogtak a szemben felkelő Nap sugarai. Már csak azt kellett kivárni, hogy egyik reggel kilépjen a bika, és elkészüljön a megálmodott fotó.
Jó korán indultam neki, hogy időben a kiszemelt helyre érjek. Még a sötétben botorkáltam a terület alsó részein, mikor a vadászles irányából lövés csattant... kilőtték a bikámat!
Időnként még kilátogattam a területre, de innentől kezdve csak lézengtem, és már nem is jártam sikerrel...


Egy másik területrészen még megpróbálkoztam párszor egy szójababtáblán, de a tökéletesnek ígérkező álcázás ellenére ezek a lesezések sem hoztak eredményt.


2015.10.03.
Az erdőlátogatási tilalom feloldását követően szüleimmel elhatároztuk, hogy ellátogatunk a Gemenci erdőbe egy fotózással összekötött biciklitúrára.
Bár a vadászidény már véget ért, a fokozottan védett területrészek elég alaposan lekorlátozták a lehetőségeinket, hiszen engedélyek híján ezeket el kellett kerülnünk, így hát jószerivel csak a töltésen tudtunk biciklizni. Mikor a Szomfovai erdészházhoz értünk megpihentünk, és mivel már elég nagyot tekertünk, úgy ítéltük, hogy innen már inkább visszafelé kéne venni az irányt. Már pont indulni akartunk, mikor javasoltam, hogy az út túloldalán húzódó erdei útra térjünk még le egy kis nézelődésre, hátha látunk valamit. Nem volt valami nagy a lelkesedés, de hál' Istennek nem spóroltuk meg ezt a kis kitérőt, és gyönyörű élményben lehetett részünk. Az árnyékoktól sávozott erdei útra kilépett egy villás koronájú bika, és háreme. A hátizsák ismét megmutatta előnyét, a felszerelés pillanatokon belül a monopodon támaszkodott, én pedig igyekeztem minél alaposabban kihasználni ezt a csodás helyzetet, ami úgy érzem sikerült is.


Gímszarvas - Cervus elaphus

Gímszarvas - Cervus elaphus

Gímszarvas - Cervus elaphus

Gímszarvas - Cervus elaphus

"Szöktetés"
Gímszarvas - Cervus elaphus

Hazafelé még lőttem néhány kockát egy vaddisznókondáról, de már nem időztünk sokáig.

Vaddisznó - Sus scrofa

Vaddisznó - Sus scrofa

Bár a több mint 45 kilométeres túra alaposan kiszívta energiáinkat, úgy érzem fáradozásaink nem voltak hiábavalóak, hiszen a képek amikért jöttünk már a kártyán pihentek.

2015.10.04.
Még a tegnapi nap érdekessége, hogy teljesen véletlenül ráakadtunk István barátunk autójára, és ahogy a műszerfalon hagyott engedély is hirdette, épp fotózni volt valahol. Viszont hogy az eset ne maradjon szó nélkül, hagytunk egy üzenetet az ablaktörlő alatt.
Este mikor rátalált fel is hívott bennünket, és addig gombolyodott a beszélgetés, míg másnapra meg nem hívott egy fotózásra.

Szóval, a korai ebédet követően már ismét Gemenc felé tartottam. Ezúttal a a Rezéti-Duna ágat látogattuk meg. A táj festői volt, az őszies színekbe boruló fák, és a kék tükrű víz gyönyörű harmóniát alkottak. A délután elég üresen telt, de már láttam magam előtt a képet, amint alkonyatkor kilép egy szarvasbika, átvág a vízen, megkoronázva ezzel a tájat. Ezúttal sajnos be kellett érnünk egy nagyobbacska borjúval, de a látvány így is lélegzetelállító volt.

Gímszarvas - Cervus elaphus

A szarvasok hava ismét a végéhez érkezett, de úgy érzem nem telt el eredménytelenül ez a gyönyörű hónap.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése