2012. szeptember 8., szombat

A róka!

Vörös róka - Vulpes vulpes
Ez a bejegyzés azt hiszem hűen tükrözi, hogy miért is volt szüksége a honlapnak egy blogra is. Ez a kép már 2011 telén elkészült, de mivel egyelőre sem kiállítva nem volt, sem pályázatra nem küldtem, a honlapon nem volt helye. Így viszont hasonló esetben már pár nap múlva fent lehet a kép.

Pár szó a fotóról:

Mint említettem, a kép 2011 telén készült. A vizsgaidőszak befejezése és a szorgalmi időszak megkezdése között körülbelül 2 hét szünetem volt. Azt hittem ez bőven elég lesz a fotó elkészítéséhez, de a vége igencsak izgalmasra sikeredett...vajon a szünet lejárta előtt sikerül e elkészíteni a megálmodott fotót. Persze a sikertelenséget mindig próbáltam valamivel megmagyarázni és arra megoldást keresni. Mire a fotó elkészült, már csak sötétedés előtt s után jártam a területre, minden hajnalban vonszalékot készítettem, és minden este egy darab csirkefarhátat hagytam kint a rókáknak abban a reményben, hogy ha éjjel megbizonyosodnak róla, hogy nincs mitől félniük, egyszer nappal is visszatérnek. A vonszalékot eleinte húsdarabokkal készítettem, de ami a legjobban bevált az a két hétig érlelt "májlé"-be áztatott felmosórongy fej volt, ami a kocsi mögé kötve sem szakadt le.
A fotózás alatt a csalit egy (természetesen már nem élő!) vadkacsa képezte...őt éjjelre nem hagytam kint, csak reggelente drótoztam be a gép elé.
A kép egy 10mm-es objektívvel készült, 120m-es távkioldó segítségével. Ez egy saját gyártmány sima (10-20 cm-es) távkioldóból átalakítva. A gépet reggelente kihelyeztem, és a kocsiból lestem a pillanatot, bár a repkedő mínuszokban azért ott sem volt aranyéletem. 13 napot töltöttem kint!

2 megjegyzés: