2013. november 5., kedd

"Az Év Természetfotósa 2013" - 2013.11.05.

A pályázaton két év kihagyás után,  immár harmadik alkalommal indultam. A 2013. év tavasza tanulmányi szempontból rendkívül zsúfoltan zajlott, ezért csak az utolsó pillanatban vettem észre az idei pályázati kiírást. Szerencsére volt egy csöppnyi szabadidőm, így két nap alatt fel tudtam készülni a pályázatra.


2013.06.08. - 2. zsűrizési forduló

Bár ez már a második forduló, a pályázók számára, az első forduló eredményei is csak ezen a napon láttak napvilágot, egy gyors vetítés formájában. A pályázatra beérkező kb. 4000 kép közül a zsűri az első forduló során választotta ki a legjobb 1000 képet, melybe a 25 fotómból 4 jutott be.
Íme a négy, 1000-be jutott képem:

Farkasszem

Rugó

Vadakat terelő juhász

Őt is hazavárták


Örömmel vettem tudomásul, hogy az általam legesélyesebbnek mondott öt képem közül hármat, ebben a körben láthattam. Innentől kezdődtek az izgalmak.

A "Kezünkben a Föld" kategóriában az "Őt is hazavárták" című képem elég hátra került, de bevallom, arra sem számítottam, hogy idáig eljut.

Annál nagyobb meglepetést okozott viszont, hogy a "Madarak viselkedése" kategóriában "Vadakat terelő juhász" című képem is hasonló sorsra jutott, pedig ettől a képtől vártam a legtöbbet.

Elhúztam a számat, de nem volt mit tenni, néztem tovább a zsűrizést. Következett az "Emlősök viselkedése" kategória, és "Rugó" című, nyulas képem. Már elsőre is feltűnően jó pontokat kapott, de csak akkor tátottuk el igazán a szánkat, mikor a kategória végeztével, kiderült, hogy képem a harmadik helyen zárt.

Örvendezve az iménti sikeren, minden mindegy alapon vártuk "Farkasszem" című fotómat, az "Állatok szemtől szemben" kategóriában. A kép nem túl magas, de elfogadható pontokat kapott.

A pontozás végeztével, minden kategóriában kialakult egy sorrend, a zsűri pedig meghúzott egy ponthatárt. Értelemszerűen az ezt alulmúló képek kiestek, a felülmúlóak pedig továbbjutottak. A "Vadakat terelő juhászért" és az "Őt is hazavártákért" negatív, a "Rugóért" pedig pozitív értelemben nem kellett izgulnom, a "Farkasszem" pedig, ha nem is túl magabiztosan, de szintén bejutott a legjobb 400-ba.


2013.06.22. - 3. zsűrizési forduló

16 tantárgyamból előző nap tudtam le sikeresen az utolsót! Mindenkitől megkaptam a gratulációt, hogy most már igazán nincs min izgulni, örülhetek a szabadságnak. Ez majdnem igaz is volt, leszámítva, hogy számomra az igazán nagy izgalom csak ma következett. A zsűrizés utolsó fordulója, melyen a zsűri az előzőleg kiválogatott 400-ból kiválasztja a legjobb 100-at.
Magabiztosan vártam az "Emlősök viselkedése" kategóriát, hiszen az a 3. helyezés annyira jól festett, hogy már nem csak a legjobb 100-ba kerülésében bíztam, hanem akár egy kategória helyezésben is.
Ekkor jött a hideg zuhany. Képem olyan gyenge pontokat kapott, hogy előre elkönyvelhettem... idén sem leszek a pályázati anyagból készült kiállításon, és albumban.
Teljes letargiában vártam a következő képemet, hiszen ha a nyúl a 3. helyről kiesett, a rókának már esélye sem lehet. Itt jött a következő meglepetés, rókám holtversenyben a 6. helyen zárt, ami azt jelentette, hogy bent vagyok a legjobb százban.



Így jött el az ősz!
Épp a Pellérdi halastó partján nézelődtem alkalmas leshelyek után, mikor édesanyám telefonált, hogy megtalálta a képemet az interneten, és szerinte az én fotóm lesz a borítón. Gyorsan megnyugtattam, hogy valószínűleg nem a borítón leszek, csak most épp az én fotómmal reklámozzák a pályázatot. Előző években már sok ilyen promóciós anyagot láttam, és azt hittem most is egy ilyenről van szó. Hazaérve kezdett gyanússá válni a dolog, mert a borító ötlete nem volt alaptalan. Bár nagyon rossz felbontásban, de tényleg az eddigi évekéhez hasonló borítótervet pillanthattam meg, csak ezúttal a saját fotómmal. Nem akartam hiú reményekkel szédíteni magam, ezért erőltetett nyugalommal vártam tovább.
A szememnek csak akkor mertem hinni, mikor a forgalmazó könyvesbolt honlapján is a rókát pillantottam meg. Ezután elárasztották az internetet a különböző promóciós anyagok, még a nyomtatott meghívón is saját fotómmal találtam magam szembe.


2013.11.05. - A kiállítás

A meglepetések sora még mindig nem szakadt meg. Éppen a kiállításra igyekeztünk, mikor az autóból kipillantva családom hatalmas lelkesedésben kitörve kiáltott fel, hogy ott a rókám, az egyik óriásplakáton. A szavam is elállt, ez már tényleg sok volt nekem. Számítottam én sok mindenre az életben, de azt álmomban sem gondoltam volna, hogy egyszer a saját fotómat látom viszont Budapest utcáin.
Mikor a múzeumba értünk már meg sem lepődtem, ismét a "Farkasszem" üdvözölt. Mielőtt még végigjártuk volna az egész kiállítást, összefutottam Horváth Tibivel, és Gódor Mikivel, akik hozzám hasonlóan szintén a Birdphotography.hu tagjai. Miután a megnyitóbeszédek és a díjátadó lezajlott, még kezet rázhattam jó néhány BPH-s ismerőssel, és nagy örömet jelentett számomra, hogy ezúttal személyesen is megismerkedhettem Potyó Imrével, Diós Kristóffal, Kovács Imrével, Balla Tihamérral, Szekeres Leventével  és Csicsák Balázzsal.
Ezen kívül két zsűritaggal is lehetőségem adódott pár szót váltani a rókás fotó készítésének körülményeiről, és az ezt követő terveimről.

Mivel a teljesség igényével nem tudnék minden érintettet felsorolni, ezért most név nélkül, az összes díjazottnak, kiállításon résztvevőnek szeretnék gratulálni!

Nyomtatott meghívó, "Farkasszem" című fotómmal illusztrálva

Digitális meghívó

A megnyitó, fotómmal illusztrált 

A megnyitó, fotómmal illusztrált tájékoztatója

Óriásplakát Budapest utcáin

Horváth Tibivel, és Gódor Mikivel

A megnyitón kivetített fotóm

Kiállított rókás fotómmal

A múzeumban kiállított, a könyvet reklámozó plakát


A múzeum előterében kiállított plakát

Óriásplakát Budapest utcáin

Oklevél

Az év természetfotói Magyarország 2013 című könyv borítójára került fotóm


A róka sikere a kiállítás megnyitójával még nem ért véget. Rengeteg gratulációt kaptam (melyeket ezúton is köszönök) és még egy újságcikk is készült rólam, a fotó kapcsán.

Univ Pécs - 2013. November 18. (részlet)

Dunántúli Napló - 2013. November 27. (részlet)

További képek és információk: http://manfaibence.atw.hu

6 megjegyzés:

  1. Gratulálok! Jó helyre került a rókás fotód! Szép eredmény!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon kalandosra sikeredett ez a pontozás :) Gratulálok Bence!
    A névnapomra ezt a könyvet kaptam ajándékba a kollégáimtól :)
    További sok sikert.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kicsit kalandosabbra is mint szerettem volna, de szerencsére jól végződött! :)
      Köszönöm szépen!

      Törlés
  3. Ezúton is gratulálok ! Sztem egy ilyen elismerés többet ér mint a fődíj ! :D
    Remélem (legkésőbb) jövőre ugyanitt !
    szia
    Miki

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Miki, én is gratulálok Neked! :)
      Megbeszéltük... ;)

      Bence

      Törlés