2013. június 7., péntek

Disznóságok 2013. 06. 07.

Az utóbbi időben semmi időm nem jutott fotózásra... Tizenhat tantárgyat vettem fel a félévre, és ezek meglehetősen le is kötötték az időmet. A héten zsinórban három vizsgát teljesítettem, és úgy gondoltam, most már igazán kijár egy pihentető délután a természetben.
Elég korán elindultam, hogy őszinte legyek nem is számítottam rá, hogy bármit látok majd, csak legyek már kint egy kicsit...

Egy vadföld mellett haladtam el, mikor visszatekintve egy kiszivárgó vaddisznókondára lettem figyelmes. A malacok sürögtek-forogtak a szülők között én pedig a szintkülönbséget kihasználva elosontam egy vadászlesig. Pár fotó és videó elkészítése után érzetem, hogy túl nagy a távolság, de egy malacos kocákból álló kondát mindig kockázatos megközelíteni, a dühödt anyai védelem miatt. Volt már, hogy futásra kényszerültem hasonló helyzetben, de mikor az erdősort átszelő út közelébe kerültek, muszáj volt élnem a lehetőséggel, és a közelükbe férkőznöm. A fák takarásában gyorsan, és észrevétlenül elérhettem a kis utat, melyen hasra vágva magam elkúsztam a vadföld peremére. Elég ideális távolságba kerültem, csak a fényekkel nem voltam megelégedve. Néhány percig nyugodtan fotózhattam, majd fordult a szél, és a konda pár pillanat múlva már az erdő mélyén csörtetett.

Ezért már érdemes volt kijönni! Gondtalanul tettem meg kis ellenőrző sétámat, néhány lesen  percekig elnézelődtem, majd visszaindultam.

Gondoltam mielőtt végleg hazamegyek,  felülök még pár percre a terület szélén álló vadászlesre, hátha történik valami. Mikor közeledtem, a nyiladékról már hangos röfögés, fújtatás ütötte meg a fülemet. Pár halk mozdulattal a lesen voltam, de nem akartam hinni a szememnek. Egy koca feküdt a szórón és szoptatta 7-8 malacát. Leírhatatlan érzés, mikor az ember bepillantást nyer a természet, egy-egy ilyen apró történetébe.

A disznók még ezután is szokatlanul jól mozogtak a területen. Egy nagyobb konda keresgélt a nyiladék teljes hosszán, majd mikor ezek elvonultak, egy négy fős, süldőkből álló csapat látogatta meg a szórót.

Mozgalmas nap volt, és ha világszám fotó nem is készült, nagyon rám fért ez a néhány élmény, és talán ki is érdemeltem...

Vaddisznó - Sus scrofa

Vaddisznó - Sus scrofa

Vaddisznó - Sus scrofa

Vaddisznó - Sus scrofa